top of page

לא הבנו, לא התכוונו, רק התבאסנו – מתי אפשר לחזור מהודאה

עודכן: לפני יומיים

הם עמדו שם – שני נאשמים וביניהם כתב אישום מתוקן והסדר טיעון. הם הודו, הורשעו, וחיכו לגזר הדין. אבל אז, ברגע האחרון, אחרי שהכול כבר נאמר, הם ביקשו לשוב לאחור.


לא בפה מלא. לא בבקשה מסודרת. רמזים. משפטים סתמיים שאולי אפשר לקרוא בהם חרטה – ואולי סתם תסכול. שירות המבחן כתב ש"נראה שאינם שלמים עם ההודאה". אחד מהם אמר שהוא "לא התכוון", השני "לא רצה להסתבך". והסניגור שלהם? טען בערעור שהסביר להם משהו אחד ובסוף יצא משהו אחר.


אבל המשפט לא עובד על רמזים. אם רוצים לחזור מהודאה – צריך לנמק, להסביר, להראות פגם מהותי. בית המשפט העליון (השופט יחיאל כשר) ניתח את הדברים. פגם ברצון? לא מספיק – הם לא טענו דבר בזמן אמת והיו להם גם עורכי דין וגם מתרגמת. כשל בייצוג? גם לא. הסדר הטיעון כלל ויתורים ממשיים מצד התביעה. רצון לחשוף את האמת? הסרטון שהציגו בערעור לא שכנע.


בסוף, לא מדובר בנאשמים שלא הבינו. מדובר באנשים שלא אהבו את העונש. וזה – כך קבע בית המשפט – לא סיבה לחזור מהודאה.


ובמשפט כמו בחיים – יש רגע שבו ההחלטות מתקבלות. אחרי ההרשעה או אחרי גזר הדין – הדלת לחזרה מהודאה כמעט ננעלת. מפתח קטן עדיין קיים, אבל רק במקרים נדירים וחריגים.


אז האם אפשר לחזור מהודאה במשפט הפלילי בישראל?

ואם כן - באילו תנאים?


מקור הסמכות

סעיף 153(א) לחוק סדר הדין הפלילי קובע כי נאשם רשאי לבקש לחזור בו מהודייתו באשמה, אך זאת רק באישור בית המשפט. אישור כזה יינתן "מנימוקים מיוחדים שיירשמו", ובית המשפט מוסמך לדון בכך בכל שלב של המשפט – גם בערעור. הסמכות איננה אוטומטית, אלא מותנית בשיקול דעת שיפוטי ובקיום נסיבות חריגות המצדיקות את השינוי בהודאה.


מהם החריגים המאפשרים חזרה מהודאה?

א. פגם ברצון החופשי של הנאשם בעת ההודאה

אם עולה חשש ממשי כי ההודאה ניתנה שלא מתוך רצון חופשי – למשל עקב לחצים פסולים, איומים, או אי-הבנה מהותית של משמעות ההודאה – בית המשפט רשאי לבחון בקשה לחזרה ממנה.


ב. כשלים חמורים בייצוג המשפטי של הנאשם

כאשר ההגנה פעלה באופן כושל עד כדי עיוות דין – לדוגמה, עורך הדין לא הבין את הסדר הטיעון – עשויה להתקבל בקשה לחזרה מהודאה.


ג. רצון כן לחשיפת האמת

אם הנאשם מציג ראיות חדשות או טענות משכנעות המצביעות על כך שרצונו לחזור מהודאתו נובע מהשאיפה להגיע לחקר האמת – ולא כדי לשפר את עונשו בלבד – עשוי בית המשפט לאשר את הבקשה.










Commentaires


  • LinkedIn
  • White Facebook Icon

© 2020-2024 by Junowicz Law Firm

bottom of page